Er is de laatste tijd veel over gezondheid in het nieuws. Zo ging het gisteren in het journaal over leververvetting en levertransplantaties die door overgewicht zijn toegenomen. Best heftig, want een levertransplantatie is niet niks. Het item was niet heel uitgebreid, en ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die nu op zoek gaan naar meer informatie.
Laat ik je er in dit artikel meer over vertellen, zodat jij de informatie krijgt waar je naar op zoek bent en kan inschatten of je tot de risicogroep behoort en actie moet ondernemen.
Wat is leververvetting?
Laten we daar beginnen. Want wat zegt die term nou eigenlijk, dat je letterlijk een vette lever hebt? Nou, eigenlijk wel.
Leververvetting, en als je van ingewikkelde termen houdt ook wel steatose of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) genoemd, is een overmatige ophoping van een bepaald type vet in de levercellen. Het vet gaat ophopen als er iets misgaat in de vetstofwisseling. Normaal gesproken verwerkt de lever vet, maar in plaats daarvan slaat hij het nu op.
In de Westerse landen komt het steeds vaker voor, met name bij mensen met overgewicht, obesitas insuline resistentie en diabetes.
Als je niks doet aan leververvetting, dan kan de lever op de lange termijn verder beschadigen en kan het leiden tot lever cirrose (leverweefsel dat kapot gaat). Als dat helemaal uit de hand loopt dan kan zelfs een levertransplantatie nodig zijn. Maar gelukkig hoeft het dus helemaal niet zo ver te komen!
Je lever is een super belangrijk orgaan, en verdere beschadiging wil je daarom echt voorkomen!
Het is dan ook heel fijn om te weten dat leververvetting niet een status quo is, en je er wel degelijk iets aan kan doen! Verderop tips hoe je dat aan kunt pakken.
Wat is de oorzaak van leververvetting?
Die ophoping van vet aan de lever kan door verschillende oorzaken ontstaan. Denk hierbij met name aan ongezonde voeding (verzadigde vetten, suikers, kant-en klare producten, fastfood etc) en leefstijl. Hierdoor raakt de vetstofwisseling in het lichaam verstoord en hoopt het vet zich op. Er is dan ook een sterke link tussen leververvetting en overgewicht en obesitas.
Maar denk ook aan onder andere giftige stoffen, waaronder alcohol, maar ook de verstorende stoffen die we binnen krijgen door gebruik van schoonmaakmiddelen, shampoo’s, crèmes, sommige geneesmiddelen en voedselverontreiniging (de stoffen die op je voedsel worden gespoten om beestjes tegen te gaan).
Je lever is erg belangrijk voor je afweer, het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam, het verteren van vet, het omzetten en opslaan van belangrijke voedingsstoffen en warmteproductie. Functioneert deze niet meer goed dan levert dat dus ook andere problemen op en wordt je ziek. Je wil je lever dus zeker gezond en blij houden!
Hoe weet ik of mijn lever vervet is?
Leververvetting symptomen
Veel mensen hebben in eerste instantie helemaal geen klachten van een vervette lever. Je kunt echter klachten krijgen als vermoeidheid of pijn in de rechterbovenbuik.
Als je geen klachten hebt en je valt niet onder de risicofactoren van overgewicht of diabetes type II. Dan hoe je je over het algemeen geen zorgen te maken.
Herken je jezelf wel in deze omschrijving, dan kan je bij je huisarts terecht om een levercheck te laten doen.
Kan ik leververvetting voorkomen?
Het antwoord daarop is kort en simpel: Ja!
Door de volgende tips te volgen heb je de preventie van leververvetting al te pakken.
- Voeding:
- focus op gezonde voeding. Laat zoveel mogelijk geproduceerd voedsel links liggen in de supermarkt, en sla je slag op de afdeling groenten en fruit. Door verse groenten en fruit te eten krijg je meer vezels, vitaminen en mineralen binnen en verminder je de verzadigde vetten uit de pakjes en potjes. Vind je het lastig om hiermee te koken, op internet vind je genoeg simpele en snelle gezonde gerechten. Denk vooral aan groenten als broccoli, spinazie, boerenkool en andere kolen om je lever te ondersteunen. Frambozen, blauwe bessen, sinaasappels zijn anti-oxidant bommetjes en helpen je lichaam herstellen.
- Vervang je tussendoortjes als crackers, ontbijtkoek, liga’s, sultana’s, chocolade en/of koekjes door nootjes en gedroogd fruit, vers fruit of groente snacks.
- Stap van de frisdranken over op water met vers fruit (voor een smaakje), thee en zwarte koffie. En drink voldoende.
- Matig eventueel alcoholgebruik.
- Beweging: beweging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat niet om 5 keer per week zware trainingen in de sportschool of kilometers fietsen op de wielrenfiets. Het gaat erom dat je regelmatig beweegt, dit kan ook een half uur per dag wandelen zijn. Begin laagdrempelig zodat het haalbaar voor je is om het vol te houden. Begin met een half uurtje iedere dag. Vind je het leuk, loop dan gerust langer door!
- Leefstijl: neem je leefstijl onder de loep en kijk welke aanpassingen je kan doen.
Leververvetting en dieet
Het woord dieet is niet mijn favoriet. Om leververvetting te voorkomen of aan te pakken heb je een verandering van leefstijl nodig om blijvend resultaat te boeken. Dit gaat met kleine stapjes, zodat jij het kan omarmen, vol kan houden en uiteindelijk resultaat ziet van de aanpassingen. Het gaat er dus niet om dat je op dieet gaat, het gaat erom dat je je huidige dagelijkse gewoontes aanpast en nieuwe gewoontes eigen maakt. Met bovenstaande tips gaat je dat zeker lukken.
Op deze manier kan jij niet alleen je levergezondheid, maar ook je algehele gezondheid verbeteren!
De informatie in dit artikel is niet bedoeld is als medisch advies. Mensen met symptomen of risicofactoren moeten altijd een arts raadplegen. Ben je bij je huisarts geweest, en heeft een levercheck je helaas het resultaat gegeven dat je lever toch (enigszins) vervet is. Als je er op tijd bij bent, dan kan je met deze tips het tij keren!
Wil je hulp hierbij en sta je open voor een orthomoleculaire benadering, waarbij we het totale plaatje onder de loep nemen en kijken naar leefstijl, beweging én voeding, neem dan gerust contact met mij op.
Liefs, Vanessa
Geef een reactie