Zie jij er tegen op, tegen de aankomende feestdagen? Omdat je weet dat je van al dat eten een ontzettend opgeblazen gevoel of buikpijn krijgt, of met samengeknepen billen zit omdat je last hebt van winderigheid, en dan niet meer kan genieten van alles wat er op tafel staat of van de mensen om je heen?
De feestdagen; ze zijn heerlijk, maar ook zwaar op de maag. Maar hier kan je iets aan doen!
Waarom krijg je een opgeblazen gevoel tijdens de feestdagen?
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je kunt een opgeblazen gevoel krijgen omdat je te snel eet, of omdat je niet goed kauwt, maar ook omdat een intolerantie hebt voor bepaalde voeding of de combinatie van bepaalde voeding bij elkaar.
Waarschijnlijk heb je dit opgeblazen gevoel niet alleen tijdens de feestdagen, en maak je je er nu druk om, omdat je het bijvoorbeeld ook hebt als je uit eten gaat, maar dat is eenmalig en snel weer voorbij. De decemberperiode staat bekend om veel en lekker eten en dat vooruitzicht geeft je geen prettig gevoel, omdat je weet dat je die dagen of misschien zelfs wel de hele maand of een aantal weken, met een plofgevoel doorgaat.
Het feit dat je je er druk om maakt, geeft al stress in je systeem. Er worden andere stofjes aangemaakt in je lichaam dan wanneer je ontspannen bent en dit zorgt voor een slechtere spijsvertering. Een slechtere spijsvertering zorgt vervolgens weer voor meer last van de darmen. Het is dus zaak om de feestdagen zonder stress voor je darmen door te komen.
En daar geef ik je een aantal tips voor vandaag!
Hoe kan je je voorbereiden op al die feestlekkernijen?
Je bent nog vroeg genoeg, de hele maand december kan jij je op je gemak voorbereiden op de aankomende feestmaaltijd. Ben je bang dat je bij iemand anders thuis dingen te eten krijgt die jou een extra vervelend gevoel geven? Zorg dan dat je het zelf in de hand hebt. Nodig mensen bijvoorbeeld bij jou thuis uit, zodat jij zelf kunt bepalen wat er op tafel komt te staan of stel voor om de maaltijd samen te maken en iedereen een gerecht te laten maken.
Je kunt ook eens uittesten waar je buik zo opgeblazen van raakt. Is het misschien de zuivel? Of zijn het de gluten?
Laat in de komende dagen de zuivel eens staan. Deze test geeft snel resultaat (binnen een week). In zuivel zitten eiwitten of suikers die onze darmen niet goed kunnen verdragen. Zodra je dit dus niet meer eet, zal je buik snel rustiger voelen. Houd er rekening mee dat zuivel heel veel omvattend is. Dat betekent: melk, yoghurt, kwark, skyr, kaas, (room)boter en alles waar zuivel in verwerkt zit (koekjes, gebak, vleeswaren, salades etc). Bekijk de ingrediëntenlijst maar eens achterop de verpakking!
Ditzelfde geldt voor gluten. Gluten zitten in granen, ze zorgen voor de elasticiteit in brood bijvoorbeeld, maar veroorzaken dus ook heel veel problemen in de darmen. Gluten zitten onder andere in brood, crackers, toastjes, gebak, koek, muesli en deegwaren zoals pasta, vermicelli etc. Deze is misschien een stuk lastiger om een tijdje te laten staan, maar zeker de moeite waard om dit ook eens uit te proberen! Een tip: doe dat niet tegelijkertijd met het laten staan van de zuivel. Houd het klein en overzichtelijk.
Als dit een van de boosdoeners is, weet jij dus met de feestdagen wat je het beste kan laten staan.
Hoe kom je de feestdagen door zonder klachten?
Als je een van de testjes hierboven hebt uitgeprobeerd en het heeft resultaat opgeleverd, dan ben je al een eindje op weg.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je darmproblemen tijdens de feestdagen te voorkomen.
Zoals al eerder gezegd, maak je niet te druk! Start de dag op een ontspannen manier.
In plaats van heel de dag op de bank te zitten met de visite, kom even in beweging en maak een lekkere wandeling en haal een frisse neus, dit komt de vertering ten goede en geeft je lichaam ook weer een teken van ontspanning. Heeft jouw bezoek een hond, of ben je op visite bij iemand met een hond, pak die kans en laat hem samen uit!
Wij Nederlanders zijn brood liefhebbers en zeker met de feestdagen, we genieten van kerstbrood, worstenbroodjes, croissantjes, kerststaaf en noem maar op. Alles heerlijk gevuld met een overvloed aan zuivel en gluten. Probeer variatie aan te brengen door ook andere dingen op tafel te zetten.
Schrap je de toastjes en kaasjes als tussendoortjes en vervang ze door wat anders. In mijn gratis download: “Tips & Tricks, een kerst zonder krampen” vind je een overzicht van de mogelijkheden.
Wat ook belangrijk is, is dat je je lichaam geeft waar het blij van wordt, vezels helpen de darmen en water zorgt voor de hydratatie en afvoer van afvalstoffen.
Het helpt ook om je lichaam de tijd te geven al het voedsel te verteren. Probeer daarom je eetmomenten te beperken tot 4 keer op de dag. (Ontbijt, lunch, tussendoor, diner)
Last but not least, al die kerstzoetigheden, I know, ze zijn zo lekker, maar laat ze staan. Al die kerstkransjes, chocolaatjes en bonbons, ze voeren de slechte darm bacteriën met al die suiker waardoor je ook een opgeblazen gevoel krijgt. Zij vieren het kerstfeest in jouw buik, met stoom en geluid.
Geniet van de feestdagen zonder je zorgen te maken over je buik!
Het belangrijkste is dat jij de aankomende feestdagen met een rustige buik kunt genieten en je geen stress voelt over de feestmaaltijd die op tafel komt of die je op tafel gaat toveren. Maar ook geen stress hebt over wat je wel of niet zal gaan eten. Genieten van de mensen om je heen en gezelligheid staat voorop.
Wil jij ook met een rustige buik de feestdagen door? Download dan hieronder mijn gratis tips & tricks, die jou helpen de juiste keuzes te maken voor een rustige buik tijdens de feestdagen.
Mijn inspiratie voor recepten haal ik van de website of uit de boeken van deze 2 geweldige dames; Marike Bol en Sanne van Lierop. Zij besteden ook altijd aandacht aan gezonde kerstrecepten.
Ik wens jou hele fijne feestdagen zonder klachten!
Liefs, Vanessa
Geef een reactie